Karibské-doutníky.cz
Karibské doutníky té nejvyšší kvality
Proč nakupovat u nás?
Krabice, etikety, prstýnky, humidory„Doutník je v čase odpočinku nejlepším společník osamělého vojáka.“ Che Guevara – revolucionář Většina doutníků je k prodeji v krabicích, nejčastěji z cedrového dřeva, a to v počtu 25, 50 i 100 kusů. Vnitřek se obvykle vykládá jemným papírem různých barev pro ještě větší ochranu doutníků. První krabici nechala vyrobit bankovní společnost H. Upmann v roce 1830 a zaslala ji vedení firmy z Kuby do Londýna. Jednalo se o výjimku, která nebyla uřčena k prodeji. Až později se firma rozhodla začít se standardním balením doutníků do krabic z cedrového dřeva. Toho se používá i k vykládání hliníkových tub, do nichž se balí doutníky ke kusovému prodeji. Zpomaluje totiž vysychání doutníku a naopak podporuje jeho dozrávání.
Krabice s pravými havany by měla mít zelenobílou pásku, certifikát kvality, na kterém je napsáno: „Záruka kubánské vlády pro doutníky vyvážené z Havany. Republica de Cuba. Sello de garantia nacional de procedencia.“ Musí mít ultrafialový vodoznak a sériový kód. Dále je třeba zkontrolovat vzhled a umístění pásky Habanos. Na spodní straně krabice musí být vypálený (ne natištěný) nápis „Habanos S.A., HECHO EN CUBA, Totalmente a mano“.
Chcete-li doutníky, které jsou kompletně vyráběny klasicky ručně, je třeba na krabici hledat nápis Totalmente a mano. Hecho a mano (Hand-rolled, Hand-finished) znamená vyráběno ručně, neříká ale, kolik práce bylo odvedeno ručně, kolik strojově. Je-li na krabici Envuelto a mano, byly doutníky pouze ručně uloženy do krabic.
Prstýnky na doutníky se začaly používat zhruba ve stejné době jako cedrové krabice. Dnes je možné na doutník bez prstýnku narazit jen výjimečně, především u Není přesně dané, jak dlouho by měly jednotlivé doutníky dozrávat v humidoru. Je však obecným pravidlem, že ručně balené doutníky po deseti až dvanácti týdnech od ubalení začínají zrát a jejich chuť není výrazná. Je tedy lepší je vykouřit předtím, nebo je uložit na dobu jednoho až dvou let. Těžší doutníky je možné skladovat i déle, lehčí by začaly ztrácet své aroma. Není vhodné nechat dozrávat v humidoru doutníky různých druhů vybalené z krabice, jejich chutě se navzájem smísí a budou si velmi podobné. To je ovšem pro „běžného“ kuřáka složitý úkol, protože by bylo třeba mít poměrně velký humidor, aby se doutníky daly uchovávat v originálních krabicích. Ideální vlhkost pro skladování doutníků je 65 až 70 %, teplota by měla být mezi 15,5 a 21 °C. Nejlepší humidory jsou vyrobené z mahagonu, s kvalitními spoji, vyložené španělským cedrem. |
||